YHTEISMAA-projekti

Organisointi, ohjaus ja koreografia: tanssitaiteilija Elina Hauta-aho ja nukketeatteritaiteilija/kuvataideopettaja Maria-Elina Koivula
 
Artikkeli paikallisessa Torstai-lehdessä: Taidetyöskentelyä Taimelan koululla – Torstai-lehti
 
Kuvia Yhteismaa-työskentelystä ja Muilusenpurolla-esityksestä 2020-21, Lehtimäen Taimelan koulun 3.-5.lk oppilaiden kanssa:

cof

YHTEISMAA-PROJEKTISTA

Tanssitaiteilija Elina Hauta-aho sekä nukketeatteritaiteilija ja kuvataideopettaja Maria-Elina Koivula toteuttivat Yhteismaa-taideprojektin Alajärven Lehtimäen kylällä Taimelan koululla 3.-5.lk oppilaiden kanssa. Työskentely tapahtui tiivisjaksoissa syksyn 2020 ja kevään 2021 aikana. Projektin ajatuksena oli tuoda tanssitaiteen ja nukketeatterin tekeminen saataville lapsille alueella, jossa näitä esittävän taiteen lajeja kohtaa harvemmin. Hauta-aho ja Koivula halusivat tarjota lapsuuden kotikuntansa alueen koululaisille mahdollisuuden tutustua taiteen tekemiseen, siitä innostumiseen yhdessä, kehollisuuteen ja materiaalisuuteen tutustumiseen ja oivaltamiseen. Taimelan koulu lähti mukaan projektiin, ja tutussa kouluympäristössä työskentely lasten kanssa onnistui jopa yli odotusten. Työskentelyn pitkäjänteisyys oli tärkeää sen onnistumiselle. Projektin aikana lapset tulivat hyvin tutuiksi taiteenlajien sekä uusien ohjaajiensa kanssa ja työskentely pääsi syvenemään. Projekti loi taiteen tekemisen kautta lapsille henkistä tilaa uudenlaisille kokemuksille, uskallukselle kokeilla uutta, sekä yhteisön ja itsen peilaamiselle uudenlaisessa valossa. Projektin aikana lapset pääsivät harjoittelemaan tanssia ja nukettamista, joihin lapset keskittyivät ihailtavalla tavalla.

Jakson aikana lapset sekä muu koulu myös näkivät esityksen valmistamisen pitkän kaaren tyhjästä yhteisen työskentelyn kautta syntyneeseen teokseen. Yhteismaa-projekti huipentui kevään päätteeksi Muilusenpurolla-esitykseen, jonka lapset esittivät toukokuun lopussa kahdessa näytöksessä koko muulle koululle sekä Lehtimäen Opiston opiskelijoille ja heidän ohjaajilleen. Esityksen pohjana olivat lehtimäkeläisen Esko Halosen kirjoittamat maagiset tarinat peikoista ja keijuista Muilusenpuron metsämaisemissa. Hauta-aho ja Koivula valikoivat esitykseen koko projektin matkalla tehdystä muutamia elementtejä ja harjoituksia, joista esitys rakennettiin yhdessä lasten kanssa. Esitystä varten jokainen lapsi myös rakensi itselleen nuken. Jokaisella luokalla oli oma kohtauksensa, jonka lisäksi kaikkien lasten yhteisissä aloitus- ja lopetuskohtauksissa esitys nivoutui yhdeksi kokonaisuudeksi. Yleisöt seurasivat esitystä kiinnostuneena alusta loppuun saakka. Tällaisena aikana elävän esityksen  jakaminen tuntui aivan erityisen sykähdyttävältä.

Kaikkien luokkien lapset olivat projektissa mukana mahtavalla antaumuksella, keskittyen ja rohkeasti heittäytyen. Palautteen mukaan työskentely oli ollut kaikille innostavaa ja monille tärkeää. Uskomme työskentelymme vaikutuksen valuvan oppilaiden ja sitä seuranneiden opettajien mukana laajemmallekkin, koteihin ja muuhun koulutyöhön.

Työskentely saa jatkoa marraskuussa 2021 Taimelan koulun 130v- juhlassa, jossa Muilusenpurolla-esitys nähdään uudestaan. Lisäksi Hauta-aho ja Koivula tuovat Lehtimäelle syyskuussa 2021 vierailemaan ammattinukketeatteriesityksen, jonka pääsevät koululaisten lisäksi näkemään muutkin kyläläiset (jos pandemiatilanne sen sallii). Projekti on toteutettu korona varotoimet huomioon ottaen.

Projektin ovat mahdollistaneet tuellaan Taiteen edistämiskeskus Pohjanmaa ja Alajärven kaupunki. Syksyn 2021 työskentelyn mahdollistavat Kuortaneen Säästöpankkisäätiö ja Aura of Puppets.

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close