Vivarium Kollektiivi

ESITTELY:

http://vivavivarium.weebly.com/

Vivarium Kollektiivin vimeo tili

Ryhmän muodostavat tanssitaiteilijat Elina Hauta-aho, Linda Priha ja Anni Rissanen sekä muusikko Eero Savela.

Vivarium kollektiivi on vuodesta 2009 toiminut tanssiryhmä, jonka työskentelyssä korostuu kiinnostus improvisaatioon, kokonaisvaltaiseen esiintyjyyteen sekä avoimuuteen reagoida asioihin ja ilmiöihin nopeasti. Improvisaatio on taidetta nyt-hetkessä mutta sitä edeltää vuosien tai vuosikymmenien harjoittaminen. Vivarium myös painottaa tanssijoiden oikeutta itse valita, missä, miten ja kenen kanssa työskennällä ja se kutsuu kiinnostavia koreografeja, ohjaajia ja muusikoita työskentelemään kanssaan. Vivariumin mielestä tanssija on ruumiillaan kokonaisvaltaisesti ajatteleva olento, joka yhtä lailla liikkuu, ääntelehtii, laulaa, puhuu ja on.

Vivarium Kollektiivi on tuottanut ja esittänyt vuosien varrella teokset: Matka (Pää pyörällä -tapahtuma, Akseli Gallen-Kallela museo, Espoo 2010), Ein Song (Forum Box, Helsinki, Asema-ravintola, Karjaa 2010-11), El Bimbo (esitykset: Jojo – Oulun tanssin keskus, residenssi Routa Kajaani 2012, residenssi ja demoesitys Liisa Pentin studio 2012), Piirto (Forum Box ja LeSpace Helsinki 2015), Metsän kätkö (Maunula-talo Helsinki 2018).

Kuva Jussi Tuokkonen. El Bimbo

TEOKSET:

METSÄN KÄTKÖ

Teos on esitetty Helsingissä Maunula-talossa huhtikuussa 2018. Osana esityskonseptia toteutettu podcast yhteistyössä Kansallisteatterin Maunulan Maisema -hankkeen kanssa. Metsän kätkö on Vivarium Kollektiivin ja koreografi Soile Lahdenperän yhteistyöteos.

Ohjaus Soile Lahdenperä
Tanssi Elina Hauta-aho ja Linda Priha
Visuaalinen suunnittelu Anni Rissanen
Musiikki ja podcastin toteutus Eero Savela
Kertoja Joona Lindberg
Valosuunnittelu Nanni Vapaavuori
Pukusuunnittelu Maria Siren
Tekstit ovat otteita Seppo Vuokon kirjasta Latva pilviä piirtää
Tuotanto Vivarium Kollektiivi ja Maunula-talo

Kuva Aino Ojanen

Metsän kätkö -näyttämöteos kutsuu asettumaan metsän asemaan ja pohtimaan, miltä metsä meissä tuntuu tai miltä tuntuisi olla osa metsää. Esityksessä samaistutaan pienten ja suurten eliöolioiden elämään osana metsän ekosysteemiä. Tarkennamme katseemme lähelle nähdäksemme sienten rihmastoja, koivun mahlaa, nuorien koivujen suhinaa, kuusien ylväyttä, pientä suutari-hyönteistä joka tekee koloaan puun sisällä, havunneulasen sielunmaisemaa. Metsän kätkö syntyy eri taiteenalojen kohtauspinnassa tanssin, musiikin, visuaalisuuden ja tekstin kautta.

Osana esityskonseptia on myös Metsän kätkö -podcast, johon työryhmä kutsui paikallisia maunulalaisia keskustelemaan metsän merkityksistä heille. Podcast valmistettiin yhteistyössä Kansallisteatterin hankeen Maunulan maisema kanssa.

Podcastit osa 1: ”Mistä metsä alkaa?”, osa 2: ”Lempipuu” sekä osa 3 ”Muistot” kuunneltavissa Soundcloudissa:

 

PIIRTO

Teos on esitetty Galleria Forum Boxissa ja esitystila LeSpacessa Helsingissä 2015 sekä Barker-teatterissa Turussa 2017. Teosta työstettiin Turussa Barker-teatterin residenssissä 2015, jossa esitettiin tuolloin myös work-in-process esitys.

Piirto on Vivarium Kollektiivin ja koreografi Soile Lahdenperän yhteistyöteos.

Koreografia: Soile Lahdenperä
Esiintyjät: tanssijat Elina Hauta-aho, Jouni Järvenpää, Linda Priha, Anni Rissanen sekä trumpetisti Eero Savela
Tuotanto: Vivarium Kollektiivi, Barker-teatteri

Esitys on hetken koreografia, jonka neljä tanssijaa ja muusikko yhdessä luovat. Se on tapahtumien leikkikenttä, joka syntyy yksittäisistä hetkistä, teoista, sanoista, liikkeistä ja sävelistä. Nämä kerääntyvät, ketjuuntuvat ja purkautuvat, jolloin esiin piirtyy joka ilta ainutkertainen esitys. Teos nostaa uudelleen tarkasteluun käsitteet intuitio, reaktio ja valinta. Tarkastelijana on esiintyjä, kokonaisvaltaisesti ajatteleva ruumis.

Kuvat Jaakko Savela

 

EL BIMBO

Teos esitettiin Valve-salissa Jojo – Oulun tanssin keskuksen ohjelmistossa syyskaudella 2012. Ennen sitä El Bimboa työstettiin ja demottiin residenssissä Liisa Pentin studiolla Helsingissä sekä Roudan vieraana Kajaanissa. Teos on Vivarium Kollektiivin ja koreografi Jouni Järvenpään yhteistyöteos.

Esitystallenne:   https://vimeo.com/63602930

 

Lehdistössä:  “Esiintyjät olivat teknisesti taitavia, sekä liike-, musiikki- että improvisaatioteknisesti, mikä teki katsomisesta ja kuuntelemisesta helppoa ja nautittavaa. Jutun ydinmehu oli kuitenkin heidän läsnäolossaan, täydellisessä paneutumisessaan kulloinkin käsillä olevaan tehtävään ja tilanteeseen.

Antoisinta El Bimbossa oli nimenomaan tanssijoiden ja muusikon impulssien seuraamisen, niistä rakentuvien jatkumoiden, ja yhteisten kokonaisuuksien jatkuva, rauhassa keskittynyt leikki, jota ei voinut alkaa määritellä ja siirtää sanoiksi ja tarinoiksi. Se ei ollut mielivaltainen, mutta se oli kontrolloimaton – ja hauska.” (Vaatu Kalajoki, Liikekieli.com)

Koreografia: Jouni Järvenpää ja työryhmä

Tanssi: Elina Hauta-aho, Anni Rissanen, Linda Priha

Sävellys, musiikki ja esiintyminen: Eero Savela

Valosuunnittelu: Hannu Eskelinen

Tuotanto: Vivarium Kollektiivi ja Jojo – Oulun tanssin keskus

Residenssit ja work-in-process esitykset: Liisa Pentin studio Helsinki, Routa Company Kajaani

Kuva: Jussi Tuokkonen

The improvisation in this piece has a precise rhythm and a structure inside which all things and even impossible things become possible. Every performance is completely different and yet the piece is the same: with us as performers having full responsibility to recreate our relation to all the different tasks again and again while performing. All the subjects of the improvisation have been carefully chosen and labored through different processes.

 

EIN SONG

Teos esitettiin Galleria Forum Boxissa Helsingissä huhtikuussa 2010. Ein Songia työstettiin residenssissä ja esitettiin work-in-process demo Jojo – Oulun tanssin keskuksessa samana vuonna. Osia teoksesta nähtiin myös Mamuska Night tapahtumassa Zodiak – Uuden tanssin keskuksessa.

Esitystallenne (editoitu lyhyemmäksi):

Konsepti, koreografia ja tanssi: Elina Hauta-aho, Anni Rissanen ja Linda Priha

Musiikki ja esiintyminen: Eero Savela

Tuotanto: Vivarium Kollektiivi

Kuva Outi Rissanen

Press:
”—Ein Song which is based on little jumps got humouristic flavours in its kinesthetics in the intepratation of Elina Hauta-aho, Linda Priha and Anni Rissasen.—” (Jukka O. Miettinen, Helsingin Sanomat, 28.3.10)

Ein Song is an improvisatory dance piece we created in a collaborative process with our collective. The piece is based on physical, spatial and temporal tasks. We elaborated the tasks through the study of the idea of a song: song as an movement idea, songs as the structure of the piece, song as a way making sound internally and externally and song as the rhythm of the bodies moving in space.

 

MATKA – TRAVEL

Matka  – Travel was made for Pää pyörälle -Art festival in Helsinki area in the summer 2011. It was performed at the Gallen-Kallela Museum in Espoo. The performance was developed in a fruitful dialogue with the current Tolstoi -exhibition in the Museum.
Matka was based on a study of three different colors: white, red and black. Each dancer created a solo with a theme connected to these colors and each solo was performed in a different room in the museum. For the audience this performance became a travel through these rooms.

Choreography and dance: Elina Hauta-aho, Linda Priha and Anni Rissanen

Production: Pää pyörällä -tapahtuma and Vivarium Kollektiivi

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close