Elina Hauta-aho ja Eero Savela: Mysteerio Animus

MYSTEERIO ANIMUS

Tila, jossa voi tapahtua ihan mitä vaan. Avataan kaikki kanavat mitä löydetään, mennään niistä ovista sisään ja annetaan maailman purskahtaa esiin. Universumi ja salaisuus kaikissa meissä, se suojeltu ja piilotettu ihan siinä vaan esillä. Sinä ja minä. Minä olen sinä. Sinä olet eläin. Solut leviää ympäri tilaa. Löytyy vaikka siitä multakasan alta. Esitys, joka laajenee fyysisten seinien ja rajojen ulkopuolelle. Pulppuilua, vääntymistä, kiertymistä, rasahtelua, sointia, virtaa, tanssia, harmoniaa ja kaaosta yhtä aikaa ja vuorotellen, hiljentymistä, kirvelyä, halua, tyhjyyttä.

Mysteerio Animus on tanssitaiteilija Elina Hauta-ahon ja muusikko Eero Savelan toinen yhteistyöteos. Teos on ensi-illassa kevätkaudella 2022 Turussa Barker-teatterilla. Ennen sitä siitä esitetään work-in-process esitys pääkaupunkiseudulla syyskaudella 2021. Kesällä 2021 teosta työstetään Routa Companyn vieraana Kajaanissa.

Tunnustelemme Mysteerio Animus -esityksessä ihmistä eläimenä, jolla on taipumus herkistyä myös henkisiin kokemuksiin. Leikittelemme myös meille ihmisille ominaisella mielikuvittelun kyvyllä. Milloin illuusio tai kuviteltu muuttuu mysteeriksi katsojan ja/tai tekijän kokemuksessa ihmeeksi? Milloin jokin esitetty hahmo muuttuu todeksi mielissä? Teoksessa annetaan tilaa meille ihmisille olla monitahoisia, monisärmäisiä, henkisiin maailmoihin kurkottavia, ritualistisia, ylisukupolvisia kokemuksia soluissaan kantavia, sisäänsä paljon piilottavia ihmiseläimiä.

TYÖRYHMÄ

Koreografia, teoksen kokonaissuunnittelu, esiintyminen, musiikki, tanssi::

Eero Savela ja Elina Hauta-aho

Koreografinen konsultti: Jouni Järvenpää

Pukusuunnittelija: Susanna Suurla

Valo/tilasuunnittelija etsitään kevään 2021 aikana.

Esityspaikka: Barker-teatteri Turussa

Tuotanto: Elina Hauta-aho

TEOKSESTA

Mysteerio Animus on ääntä ja liikettä katveesta. Paikasta, jota et ollut huomannut. Paikasta, joka pakenee määrittelyjä, mutta fyysistyy esiintyjien tekemisen kautta tilaan. Mysteerio Animus on jotain, mikä on odotellut pääsyä ilmoille mielenmaiseman perukoilla. Se on tekemisen kautta löytynyt rituaali salatulle meissä. Teos on hyppy kollektiiviseen tiedostamattomaan, tietoisen minän roiskeisiin, aavistuksiin, tuntemuksiin ja ymmärryksemme ylittävään ääneen ja liikkeeseen.  Se on tanssia ja musiikkia, jossa antaudutaan tanssille ja musiikille – koko keholla ja mielellä.

Teosta edeltää Hauta-ahon ja Savelan yhteistyöteos IRTI, jossa he tutkivat vapauden käsitettä henkilökohtaisissa kokemusmaailmoissaan: suhteessaan toisiinsa, tanssiin ja musiikkiin. Mysteerio Animus -teokseen he kutsuivat konsultoivaksi koreografiksi Jouni Järvenpään, jonka kanssa ovat työskennelleet vuosien varrella useampaan otteeseen. Uudessa teoksessa avataan ovi vielä abstraktimmalle ajatukselle vapaudesta, kiinnittyen vahvasti nimenomaan liikkeeseen, ääneen ja mielenvirtojen sekä mielikuvituksen seuraamiseen. Näitä elementtejä lähestytään mahdollisuutena olla (sekä esiintyjänä että katsojana) tilassa, joka uskaltaa astua tuntemattomaan: alueelle, jonne rationaalinen järkemme ei välttämättä yllä. Niihin tasoihin, tuntemuksiin, aistimuksiin ja virtoihin, joita kannamme syvässä solumuistissamme. Se on myös tila, jossa mielikuvittelu muuttuu todeksi ja toisinpäin. Mysteerio Animus on taiteen tila, jossa kaikki on mahdollista. Se on tajunnanvirtamainen tila, joka on täynnä tanssia ja musiikkia.

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close